Utrzymanie wysokiego standardu higieny w kuchni poprzez regularne czyszczenie i dezynfekcję brzmi łatwo - i jest! Musisz tylko pamiętać o kilku wytycznych i mieć świadomość na temat listerii (i ogólnie bakterii), kiedy postępujesz zgodnie ze rutynową procedurą czyszczenia i dezynfekcji.
Ponieważ zanieczyszczenie może pojawić się na różnych poziomach, wnętrze kuchni może zostać zainfekowane, nawet jeśli nie jest widoczne dla ludzkiego oka. Aby to zrobić, musisz wykonać czyszczenie kuchni w określonej kolejności:
Zasadniczo dobra higiena w kuchni jest wynikiem dobrego procesu czyszczenia, w którym wszystkie zanieczyszczone obszary są traktowane i czyszczone prawidłowo. Aby zapobiec listerii, musisz codziennie myć i dezynfekować wszystkie używane obszary w kuchni lub po każdym użyciu. Listeria może wystąpić na każdej powierzchni, na której miała kontakt z żywnością, sprzętem itp. Jednak zanieczyszczenie listerią często obserwuje się w tych obszarach:
Tę listę należy traktować jedynie jako ogólną wytyczną dotyczącą dobrych praktyk czyszczenia i dezynfekcji. Szczególne potrzeby w zakresie czyszczenia i dezynfekcji mogą się różnić. Dlatego zalecamy czyszczenie wszystkich używanych powierzchni codziennie lub po każdym użyciu. Powierzchnie lub maszyny, które są pośrednio narażone na bakterie, również powinny być często czyszczone.
Kiedy zapobiegasz listerii i walczysz z nią, czyszczenie i dezynfekcja w połączeniu ze uporządkowanymi codziennymi procedurami czyszczenia doprowadzą cię daleko. Mimo to listeria może być trudną do opanowania bakterią. Aby wygrać bitwę, wymieniliśmy niektóre pułapki, o których powinieneś pamiętać podczas codziennej rutyny sprzątania.
Biofilm
Podobnie jak wiele innych bakterii, bakterie listerii mogą gromadzić się jako biofilm na powierzchniach w kuchni. Biofilm to cienka warstwa mikroorganizmów, która może rosnąć na powierzchniach kuchennych, nawet o tym nie wiadząc, ponieważ biofilm jest często niewidoczny dla ludzkiego oka.
Biofilm może być bardzo trudny do usunięcia, jeśli zainfekowany obszar nie zostanie szybko oczyszczony, ponieważ biofilm może stać się odporny na czyszczenie i środki dezynfekujące. Dlatego ryzykujesz używając zanieczyszczonych powierzchni w kuchni.
Regularnie zmieniaj środki dezynfekujące
W ten sam sposób, w jaki bakterie mogą stać się oporne na antybiotyki, listeria może stać się oporna na środek dezynfekujący. Dlatego ważne jest, aby co miesiąc wymieniać produkt używany do dezynfekcji. Nieprzestrzegając tego, ryzykujesz, że bakterie Listerii przeżyją w obszarach biofilmu, nawet jeśli myjesz kuchnię odpowiednim środkiem dezynfekującym.
Dobrą wskazówką, aby uniknąć oporności, jest zawsze mieć w magazynie dwa rodzaje różnych środków dezynfekujących.
Pamiętaj, aby dbać o właściwą higienę rąk
Przy całej tej dbałości o higienę kuchni poprzez metody i produkty do czyszczenia i dezynfekcji łatwo zapomnieć o najbardziej podstawowej higienicznej wskazówce - dobrej higienie rąk. Jeśli nie utrzymujesz wysokiego poziomu higieny rąk, ryzykujesz przeniesienie bakterii z siebie na oczyszczone powierzchnie kuchenne. Dlatego bardzo ważne jest, aby zawsze myć i / lub dezynfekować ręce. Dowiedz się więcej o właściwej higienie rąk.
Dowiedz się więcej o zapobieganiu Listerii
Utrzymanie wysokich standardów higieny w kuchni wymaga wytycznych i świadomości na temat listerii i bakterii w ogóle. Dowiedz się, o czym należy pamiętać.
Czyszczenie - wszystko o protokołach
Według WHO zakłady opieki zdrowotnej powinny stosować szczegółowe i rutynowe wytyczne dotyczące higieny i czyszczenia, zwane również IPC (zapobieganie infekcjom i ich kontrola), aby zapobiec rozprzestrzenianiu się zakażeń związanych z opieką zdrowotną.