Wybuch Listerii może mieć poważne konsekwencje dla gości zainfekowanej kuchni, szczególnie jeśli infekcja wybuchnie w szpitalach lub domach opieki, gdzie osoby starsze, kobiety w ciąży i inne osoby z osłabionym układem odpornościowym mogą się bardzo zachorować.
Zakażenie Listerią może powodować objawy wymagające hospitalizacji, a w najgorszych przypadkach może być śmiertelne.
Zła higiena w kuchni tworzy fantastyczne środowisko dla bakterii. Jednym wrogiem w wielu kuchniach są bakterie Listeria, które mogą być śmiertelne. Na szczęście rozwiązanie jest proste: najlepszym sposobem na uniknięcie wybuchów listerii jest odpowiednie czyszczenie i dezynfekowanie wszystkich powierzchni kuchennych i wyposażenia.
Jeśli chodzi o higienę, kuchnia jest szczególnie ważnym miejscem do przestrzegania ścisłego procesu czyszczenia. Każdego dnia Ty i Twoi koledzy mają kontakt z żywnością, która może zawierać bakterie lub wirusy. Wrogiem w wielu kuchniach - przemysłowych i prywatnych - jest Listeria.
Listeria to bakteria występująca naturalnie w glebie, na roślinach, w ściekach, w jelitach ludzi i zwierząt oraz na wielu produktach spożywczych. Większość ludzi codziennie spożywa bakterie Listeria, nawet nie wiedząc o tym. Spożywanie pokarmów zawierających Listerę ogólnie nie stanowi problemu dla osób ze zdrowym układem odpornościowym.
Jednak osoby z osłabionym układem odpornościowym i kobiety w ciąży są wrażliwymi grupami o wyższym ryzyku zarażenia i rozwoju bardzo ciężkiej choroby, listeriozy. Objawy listeriozy są bardzo podobne do grypy; ból głowy, gorączka i ból mięśni. Nieleczona listerioza może przerodzić się w zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i zatrucie krwi i może prowadzić do zgonu.
Listerię można znaleźć na wielu różnych rodzajach żywności. Jednak główne problemy z listerią często występują w surowej żywności, która nie została podgrzana do co najmniej 75 stopni Celsjusza, czyli tam, gdzie umierają bakterie listeria. Listeria często występuje w takich produktach:
Mimo że żywność została podgrzana do 75 stopni Celsjusza, gotowy produkt nie jest bezpieczny przed zarażeniem Listerią. Listeria to silna bakteria, która może przetrwać na wielu różnych powierzchniach w kuchni. Przygotowując żywność, ryzykujesz wzajemne zanieczyszczenie naczyń, nawet jeśli żywność została wystarczająco podgrzana.
Jedynym sposobem uniknięcia zanieczyszczenia żywności Listerią jest regularne regularne czyszczenie i dezynfekcja kuchni.
Zapobieganie Listerii z odpowiednimi procedurami i czyszczeniu
Utrzymanie wysokich standardów higieny w kuchni wymaga wytycznych i świadomości na temat Listerii i bakterii w ogóle. Dowiedz się, o czym należy pamiętać.
Czyszczenie - wszystko odnośnie protokołu
Według WHO zakłady opieki zdrowotnej powinny stosować szczegółowe i rutynowe wytyczne dotyczące higieny i czyszczenia, zwane również IPC (zapobieganie infekcjom i kontrola), aby zapobiec rozprzestrzenianiu się zakażeń związanych z opieką zdrowotną.