Jednorazowe rękawice tekstylne są od dawna preferowane w przemyśle spożywczym, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności i uniknąć skażenia krzyżowego.
W ramach naszych celów klimatycznych na rok 2030 staramy się dostosować nasz asortyment produktów, aby zlikwidować lukę w zakresie obiegu zamkniętego – i jesteśmy gotowi pomóc Ci zrobić to samo.
We współpracy z wiodącym klientem z branży spożywczej badamy możliwość ponownego wykorzystania jednorazowych rękawiczek tekstylnych poprzez ich pranie i testowanie różnych składów materiałów.
Projekt został zainicjowany w dwóch zakładach produkcyjnych. Rękawiczki tekstylne po pierwszym użyciu trafiły do placówki w celu wyprania. Stamtąd transportowano je z powrotem do odpowiednich zakładów.**
Na razie rękawice przechodzą około trzykrotny cykl użytkowania i prania, zanim osiągną koniec przydatności i zostaną spalone.
Chcesz wiedzieć więcej?
* Metody modelowania i obliczeń oparte są na normie ISO 14040/44. Kategorie wpływu i raportowanie wyników opierają się na EF 3.0 (PEF – Product Environmental Footprint). Obliczeń dokonano w przeliczeniu na 1000 sztuk i przy spalaniu na koniec okresu użytkowania. Dowiedz się więcej o ocenach cyklu życia firmy ABENA tutaj: https://www.abena.com/sustainability/lca
** Obliczenia przeprowadzono dla całego transportu – z miejsca zaopatrzenia do zakładów produkcyjnych – a także z zakładów produkcyjnych do miejsca mycia i z powrotem do zakładów produkcyjnych.
Rękawice dla przemysłu spożywczego
ABENA oferuje rękawice spełniające potrzeby przemysłu spożywczego.
Dowierdz się więcej
Wybierz odpowiednie produkty dla swojej strategii
Oceny cyklu życia ułatwiają wybór produktów odpowiadających Twoim celom w zakresie zrównoważonego rozwoju.
Dowiedz się jak to zrobić