Wiemy, że dłonie i palce są ważnymi narzędziami dla pracowników pracujących przy rybach i mięsie. Są oni narażeni na duże ryzyko w wielu sytuacjach i znalezienie odpowiednich rękawic do danego zadania ma ogromne znaczenie.
Jesteśmy gotowi wesprzeć Cię w zakresie rozwiązania odpowiedniego dla Twoich potrzeb i branży.
Podejmując decyzję, którą rękawicę wybrać, musisz wiedzieć, jaki jest Twój cel i konkretne potrzeby.
W ABENA zalecamy zwrócić uwagę na:
Obchodzenie się z żywnością wymaga szczególnej dbałości o bezpieczeństwo i higienę. Niezbędne jest także posiadanie dokumentacji potwierdzającej, że wybrane produkty spełniają wymagane normy. Rękawiczki są obowiązkowe w wielu sytuacjach pracy przy produkcji żywności – np. przy bezpośrednim kontakcie z żywnością, mrożonkami itp.
W każdym przypadku chodzi o rękawice o unikalnych właściwościach, które muszą spełniać wymagane standardy bezpieczeństwa i higieny. Oceń swoje potrzeby w ramach poziomów ryzyka I, II i III lub sprawdź, które normy EN wspierają używanie Twoich rękawic.
UE 2016/425 dzieli środki ochrony osobistej na trzy poziomy ryzyka, w tym rękawice. Im wyższe ryzyko, na jakie narażony jest produkt, tym wyższy poziom ochrony powinien on posiadać.
Poziom 1
Na tym poziomie znajdziesz rękawiczki używane w sytuacjach niskiego ryzyka. Producent/importer musi zagwarantować, że rękawice spełniają wymagania dotyczące rękawic ochronnych (EN 420).
Poziom 2
Na tym poziomie rękawice są używane w sytuacjach średniego ryzyka, np. podczas spawania lub zastosowań przemysłowych. Rękawice na tym poziomie muszą zostać przetestowane i zatwierdzone przez instytut badawczy zatwierdzony przez UE. Rękawice muszą być oznaczone piktogramami informującymi o funkcji ochronnej.
Oprócz poziomów ryzyka I, II i III, przy wyborze odpowiednich rękawic można także kierować się normami EN. Normy są wspólnymi wytycznymi dotyczącymi funkcjonalności, bezpieczeństwa i jakości. Każda norma EN ma określony obszar klasyfikacji rękawic i innego wyposażenia ochrony osobistej.
Oznacza to, że rękawice przeznaczone do ochrony przed zagrożeniami mechanicznymi muszą być oznaczone piktogramem EN 388. Normy EN są Twoim narzędziem pozwalającym uzyskać przegląd jakości i bezpieczeństwa produktu, niezależnie od tego, gdzie jest on produkowany.
EN 388:2016 – RĘKAWICE DO OCHRONY PRZED ZAGROŻENIEM MECHANICZNYM
Ten piktogram oznacza, że rękawica posiada certyfikat i atest w zakresie ochrony przed zagrożeniami mechanicznymi.
Po teście rękawicy przypisywane są wartości dla poszczególnych obszarów ryzyka, które wskazują wyniki testu pod kątem zużycia, wytrzymałości na przecięcie, wytrzymałości na rozdarcie i przebicie. Wartości to 1-5 lub 1-4, przy czym 4 lub 5 jest najwyższe.
Wytrzymałość na przecięcie zostanie podzielona na podstawie liczby niutonów, które rękawica jest w stanie wytrzymać. Litery od A do F pokazują tę siłę, gdzie F jest najwyższa (3 kg +), a A jest najniższa (200 do 499 gramów).
EN374-1: 2016 składa się z różnych piktogramów w zależności od tego, co chroni rękawica.
Rękawice oznaczone symbolem EN374-1:2016 pokazują, jak radzą sobie z oddziaływaniem substancji chemicznych. Zgodnie z listą substancji chemicznych symbol pokazuje, ile substancji chemicznych miało wpływ na rękawice.
Istnieją trzy rodzaje certyfikatów w zakresie chemikaliów:
EN 374:2019
W niniejszej normie określono metodę badania odporności rękawic na przenikanie niebezpiecznych chemikaliów w wyniku ciągłego kontaktu.
W tym przypadku badanie definiuje się jako zmianę materiału w wyniku kontaktu z substancją chemiczną. Rezultatem jest zmiana wyglądu lub konsystencji, taka jak obrzęk, odbarwienie, stwardnienie lub zmiękczenie.
EN 374-5:2016 WIRUS
Rękawice chroniące przed niebezpiecznymi substancjami chemicznymi i mikroorganizmami – Część 5:
Terminologia i wymagania eksploatacyjne dotyczące zagrożeń związanych z mikroorganizmami (ISO 374-5: 2016) EN374-5 to nowa metoda testowa wskazująca, czy rękawica została przetestowana pod kątem bakterii, grzybów i wirusów.
Jeżeli pod ikoną nie pojawia się słowo wirus, oznacza to, że rękawica została przetestowana jedynie pod kątem bakterii i grzybów. Nie przed wirusami.
EN 407:2004 – RĘKAWICE DO OCHRONY PRZED ZAGROŻENIEM TERMICZNYM
Ten piktogram oznacza, że rękawica posiada certyfikat i atest do ochrony podczas kontaktu z wysokimi temperaturami, takimi jak ciepło kontaktowe, ciepło promieniowania lub roztopiony metal.
Piktogram pokazuje poziom ochrony (1-4) oraz przed czym chroni rękawica (A-F). Im wyższa liczba, tym lepszy wynik.
EN 511:2006 – RĘKAWICE DO OCHRONY PRZED ZIMNEM
Ten piktogram oznacza, że rękawica posiada certyfikat i atest ochrony przed zimnem. Poziom ochrony jest wskazany na piktogramie. Rękawica musi wytrzymywać zarówno przenikliwe zimno (zimno konwekcyjne), jak i zimno kontaktowe przy bezpośrednim kontakcie. W obu przypadkach najwyższy poziom ochrony wynosi 4.
Nie jest wymagane sprawdzanie rękawic pod kątem przenikania wody, ale w przypadku wnikania wody istnieją dwie wartości: 0 i 1. Jeśli woda wnika w czasie krótszym niż 30 minut, wartość wynosi 0. Jeżeli woda wnika w więcej niż 30 minut wynosi 1. Rękawica musi osiągnąć poziom ochrony 1 zgodnie z normą EN388, która dotyczy odporności na zużycie i rozdarcie.
DYREKTYWA UE ŻYWNOŚCIOWA
Podstawowa dyrektywa EC/1935/2004 dotyczy wszystkich materiałów, które mogą stykać się z żywnością.
Materiały nie mogą mieć wpływu na żywność i w rezultacie stwarzać zagrożenie dla zdrowia. Rękawice certyfikowane i dopuszczone do kontaktu z żywnością oznaczone są piktogramem „szkło i widelec”.
Uważamy się za One ABENA, co oznacza, że działamy jako jedna firma ponad granicami.
Przeczytaj więcej o naszej silnej strukturze transgranicznej.
Posiadamy bardzo dużo produktów dla przemysłu spożywczego. Czy interesujesz się Sprzęt ochrony osobistej (PPE)?