• Abena Polska
  • Znajdź dystrybutora
  • Bambo Nature
Abena Group
 
  • O Abena
  • Katalogi
  • Informacje
  • E-sklep
  • Pielęgnacja osób chorych
  • Zgłoś incydent medyczny
  • Przemysł spożywczy
  • Pielęgnacja skóry
  • Stanowiska higieniczne
  • Rozwiązania bariatryczne
  • Kontakt
  • Abena Polska
  • Znajdź dystrybutora
  • Bambo Nature
  • Zaloguj się
  • Jesteś tutaj:
  • Strona główna
  • / Przemysł spożywczy
  • / Rękawice
  • Jesteś tutaj:
  • Przemysł spożywczy

Rękawice

Rękawiczki na każdą potrzebę

 

Chroń swoje dłonie i palce za pomocą odpowiedniej rękawicy

Wiemy, że dłonie i palce są ważnymi narzędziami dla pracowników pracujących przy rybach i mięsie. Są oni narażeni na duże ryzyko w wielu sytuacjach i znalezienie odpowiednich rękawic do danego zadania ma ogromne znaczenie.

Jesteśmy gotowi wesprzeć Cię w zakresie rozwiązania odpowiedniego dla Twoich potrzeb i branży.

 

 

Skontaktuj się z ABENA


Jak wybrać odpowiednią rękawicę

Podejmując decyzję, którą rękawicę wybrać, musisz wiedzieć, jaki jest Twój cel i konkretne potrzeby.

W ABENA zalecamy zwrócić uwagę na:

  • Zastosowane materiały i tkaniny
  • Kontakt z chemikaliami lub mikroorganizmami
  • Właściwa ochrona przed zimnem/ciepłem, przecięciami, zużyciem
  • Wymagania dotyczące komfortu
  • Potrzeba czucia palców i dodatkowej wrażliwości
  • Potrzebny jest bezpieczny i dobry chwyt
  • Znak CE i inne atesty bezpieczeństwa
  • Prawidłowy rozmiar.

Pobierz kartę produktu rękawic

Aby uzyskać więcej informacji na temat naszej oferty rękawic do kontaktu z żywnością, pobierz naszą kartę produktu. 

Pobierz tutaj

Wybierz odpowiednią rękawicę do swojego konkretnego celu

Obchodzenie się z żywnością wymaga szczególnej dbałości o bezpieczeństwo i higienę. Niezbędne jest także posiadanie dokumentacji potwierdzającej, że wybrane produkty spełniają wymagane normy. Rękawiczki są obowiązkowe w wielu sytuacjach pracy przy produkcji żywności – np. przy bezpośrednim kontakcie z żywnością, mrożonkami itp.

W każdym przypadku chodzi o rękawice o unikalnych właściwościach, które muszą spełniać wymagane standardy bezpieczeństwa i higieny. Oceń swoje potrzeby w ramach poziomów ryzyka I, II i III lub sprawdź, które normy EN wspierają używanie Twoich rękawic.

Oceń swoje potrzeby w oparciu o poziomy ryzyka I, II i III

UE 2016/425 dzieli środki ochrony osobistej na trzy poziomy ryzyka, w tym rękawice. Im wyższe ryzyko, na jakie narażony jest produkt, tym wyższy poziom ochrony powinien on posiadać.

 

Poziom 1

Na tym poziomie znajdziesz rękawiczki używane w sytuacjach niskiego ryzyka. Producent/importer musi zagwarantować, że rękawice spełniają wymagania dotyczące rękawic ochronnych (EN 420).

Poziom 2

Na tym poziomie rękawice są używane w sytuacjach średniego ryzyka, np. podczas spawania lub zastosowań przemysłowych. Rękawice na tym poziomie muszą zostać przetestowane i zatwierdzone przez instytut badawczy zatwierdzony przez UE. Rękawice muszą być oznaczone piktogramami informującymi o funkcji ochronnej.

Poziom 3

Oprócz wymagań dotyczących badań, homologacji typu i certyfikatów istnieje wymóg ciągłej kontroli jakości. Poziom 3 obejmuje zadania obarczone wysokim ryzykiem, np. ekstremalne upały, zimno lub ochrona przed niebezpiecznymi chemikaliami.

Normy EN – Twoje narzędzie przy wyborze rękawic

Oprócz poziomów ryzyka I, II i III, przy wyborze odpowiednich rękawic można także kierować się normami EN. Normy są wspólnymi wytycznymi dotyczącymi funkcjonalności, bezpieczeństwa i jakości. Każda norma EN ma określony obszar klasyfikacji rękawic i innego wyposażenia ochrony osobistej.

Oznacza to, że rękawice przeznaczone do ochrony przed zagrożeniami mechanicznymi muszą być oznaczone piktogramem EN 388. Normy EN są Twoim narzędziem pozwalającym uzyskać przegląd jakości i bezpieczeństwa produktu, niezależnie od tego, gdzie jest on produkowany.

 


EN 388:2016 – RĘKAWICE DO OCHRONY PRZED ZAGROŻENIEM MECHANICZNYM

Ten piktogram oznacza, że rękawica posiada certyfikat i atest w zakresie ochrony przed zagrożeniami mechanicznymi.

Po teście rękawicy przypisywane są wartości dla poszczególnych obszarów ryzyka, które wskazują wyniki testu pod kątem zużycia, wytrzymałości na przecięcie, wytrzymałości na rozdarcie i przebicie. Wartości to 1-5 lub 1-4, przy czym 4 lub 5 jest najwyższe.

Wytrzymałość na przecięcie zostanie podzielona na podstawie liczby niutonów, które rękawica jest w stanie wytrzymać. Litery od A do F pokazują tę siłę, gdzie F jest najwyższa (3 kg +), a A jest najniższa (200 do 499 gramów).


EN374-1: 2016 składa się z różnych piktogramów w zależności od tego, co chroni rękawica.

Rękawice oznaczone symbolem EN374-1:2016 pokazują, jak radzą sobie z oddziaływaniem substancji chemicznych. Zgodnie z listą substancji chemicznych symbol pokazuje, ile substancji chemicznych miało wpływ na rękawice.

Istnieją trzy rodzaje certyfikatów w zakresie chemikaliów:

  • Typ A jest testowany i certyfikowany pod kątem sześciu substancji chemicznych przez co najmniej 30 minut.
  • Typ B jest testowany i certyfikowany pod kątem trzech substancji chemicznych przez co najmniej 30 minut.
  • Typ C jest testowany i ubezpieczany na jedną substancję chemiczną przez co najmniej 10 minut.

EN 374:2019

W niniejszej normie określono metodę badania odporności rękawic na przenikanie niebezpiecznych chemikaliów w wyniku ciągłego kontaktu.

W tym przypadku badanie definiuje się jako zmianę materiału w wyniku kontaktu z substancją chemiczną. Rezultatem jest zmiana wyglądu lub konsystencji, taka jak obrzęk, odbarwienie, stwardnienie lub zmiękczenie.


EN 374-5:2016 WIRUS

Rękawice chroniące przed niebezpiecznymi substancjami chemicznymi i mikroorganizmami – Część 5:

Terminologia i wymagania eksploatacyjne dotyczące zagrożeń związanych z mikroorganizmami (ISO 374-5: 2016) EN374-5 to nowa metoda testowa wskazująca, czy rękawica została przetestowana pod kątem bakterii, grzybów i wirusów.

Jeżeli pod ikoną nie pojawia się słowo wirus, oznacza to, że rękawica została przetestowana jedynie pod kątem bakterii i grzybów. Nie przed wirusami.


 

EN 407:2004 – RĘKAWICE DO OCHRONY PRZED ZAGROŻENIEM TERMICZNYM

Ten piktogram oznacza, że rękawica posiada certyfikat i atest do ochrony podczas kontaktu z wysokimi temperaturami, takimi jak ciepło kontaktowe, ciepło promieniowania lub roztopiony metal.

Piktogram pokazuje poziom ochrony (1-4) oraz przed czym chroni rękawica (A-F). Im wyższa liczba, tym lepszy wynik.


EN 511:2006 – RĘKAWICE DO OCHRONY PRZED ZIMNEM

Ten piktogram oznacza, że rękawica posiada certyfikat i atest ochrony przed zimnem. Poziom ochrony jest wskazany na piktogramie. Rękawica musi wytrzymywać zarówno przenikliwe zimno (zimno konwekcyjne), jak i zimno kontaktowe przy bezpośrednim kontakcie. W obu przypadkach najwyższy poziom ochrony wynosi 4.

Nie jest wymagane sprawdzanie rękawic pod kątem przenikania wody, ale w przypadku wnikania wody istnieją dwie wartości: 0 i 1. Jeśli woda wnika w czasie krótszym niż 30 minut, wartość wynosi 0. Jeżeli woda wnika w więcej niż 30 minut wynosi 1. Rękawica musi osiągnąć poziom ochrony 1 zgodnie z normą EN388, która dotyczy odporności na zużycie i rozdarcie.


DYREKTYWA UE ŻYWNOŚCIOWA

Podstawowa dyrektywa EC/1935/2004 dotyczy wszystkich materiałów, które mogą stykać się z żywnością.

Materiały nie mogą mieć wpływu na żywność i w rezultacie stwarzać zagrożenie dla zdrowia. Rękawice certyfikowane i dopuszczone do kontaktu z żywnością oznaczone są piktogramem „szkło i widelec”.


Jak możemy ci pomóc?

W ABENA jesteśmy zawsze gotowi pomóc i odpowiedzieć na Twoje pytania.

Skontaktuj się z ABENA

 

Chcesz wiedzieć więcej o ABENIE?

 

Uważamy się za One ABENA, co oznacza, że działamy jako jedna firma ponad granicami.

Przeczytaj więcej o naszej silnej strukturze transgranicznej.

Posiadamy bardzo dużo produktów dla przemysłu spożywczego. Czy interesujesz się Sprzęt ochrony osobistej (PPE)​?

kontakt

ABENA Polska sp. z o.o.

ul.Nowa 15, Łozienica
72-100 Goleniów
Polska

T  +48 91 419 43 20
F  +48 91 419 43 44
biuro@abena.pl

Nasza firma jest członkiem Ogólnopolskiej Izby Gospodarczej Wyrobów Medycznych POLMED

bądź na bieżąco

     

  

Kliknij "Lubię to!" a będziesz wiedział o wszystkich nowościach na stronie jako pierwszy! Zapoznaj się z informacją dotyczącą przetwarzania danych osobowych tutaj.

  • RODO
  • Klauzula informacyjna

To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją używania lub etykietą

  • Zawartość strony jest chroniona prawem autorskim. Abena, Bambo, Bambo Nature, Abri i Delta są zastrzeżonymi znakami handlowymi Grupy Abena.

Logowanie

Logowanie

Pomoc: Nie pamiętasz hasła?

 Create an account

  •  Breeze through the checkout process
  •  Save products to favorites
  •  Quickly re-order select items
  •  View your order history

Create account